محصولات تراریخته و غذایی دکتر رضا اطمینانانی


محصولات تراریخته و مغذی

در جهان امروز ، تامین غذا برای جمعیت در حال رشد بسیار مهم است. این در کشورهای توسعه یافته نگران کننده نیست. زیرا تقریباً همه مردم به غذای کافی و سالم دسترسی دارند. اما در کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته ، 70 درصد درآمد معمولاً صرف غذاهایی می شود که نیازهای همه عناصر کمیاب را برآورده نمی کند.

در کشورهای در حال توسعه ، پدیده گرسنگی پنهان برای کودکان و مادران وجود دارد. این پدیده زمانی رخ می دهد که غذای مصرفی از کفایت لازم تغذیه ای برخوردار نباشد. به عنوان مثال ، کمبود آهن در کودکان رشد جسمانی و توانایی یادگیری آنها را در سنین مدرسه مختل می کند و همچنین توانایی آنها را برای انجام کارهای بدنی در بزرگسالان کاهش می دهد. غذای اصلی در چنین کشورهایی از نظر مواد معدنی و ویتامین فقیر است و هزینه تولید محصولاتی مانند گوشت ، ماهی و سبزیجات زیاد است.

از سوی دیگر ، تولید غذا نیاز به زمین کشاورزی دارد. اگرچه تعداد زمین های کشاورزی محدود است. در چنین شرایطی ، ظهور بیوتکنولوژی و تولید مواد غذایی تراریخته و اصلاح شده یا محصولات اصلاح شده ژنتیکی یک راه مفید و کارآمد برای تولید محصولات کشاورزی است. با توجه به تقاضای روزافزون برای غذا و محدودیت زمین های کشاورزی ، گونه های بسیار مولد و پربار مورد نیاز است. اصلاح ژنتیکی پیشرفت جدیدی است که امکان شناسایی ، جداسازی ، رونویسی و درج ژن ها را در سایر گیاهان ممکن ساخته است. ژن ها به دلیل جهش های طبیعی روزانه تغییر می کنند و گونه های جدیدی ایجاد می شوند. اصلاح ژنتیکی امکان انتقال ژن ها را بین گونه ها فراهم می کند.

بیوتکنولوژی

بیوتکنولوژی قیمت مواد غذایی را کاهش می دهد و مواد غذایی را سالم تر می کند ، راهی جدید و قدرتمند برای بهبود عملکرد و محصولات ، کاهش استفاده از حشره کش ها ، حفظ سلامت کشاورزان و کاهش هزینه های کشاورزی و در نهایت تغییر روش انتقال ژن ها است. مقدار عناصر کمیاب و فراهمی زیستی آنها را در غذا بهبود می بخشد.

مزیت دیگر این علم افزایش میزان ویتامین ها و مواد معدنی و کاهش ترکیبات حساسیت زای طبیعی در غذا است. بهبود مواد مغذی و فراهمی زیستی ویتامین ها و مواد مغذی در غذاهای اساسی از طریق بیوتکنولوژی و غنی سازی در کشورهای در حال توسعه راهی برای کاهش کمبود مواد مغذی است.

در این زمینه سه استراتژی مهم وجود دارد:

1- کاهش میزان ترکیبات مصرفی در غذاها که در دریافت و جذب مواد مغذی و ویتامین ها اختلال ایجاد می کند.

2- افزایش میزان مواد مغذی و ترکیباتی که باعث فراهمی زیستی و جذب مواد معدنی و ویتامین ها می شوند.

3- افزایش میزان مواد معدنی و ویتامین ها.

کاهش ترکیباتی که حاوی مواد مغذی نیستند: راهکارهایی برای کاهش ترکیبات مصرف کننده مانند اسید فیتیک ، که در دانه ها به فلزات متصل شده و از جذب آنها جلوگیری می کند. روش افزایش ذخایر غذایی مصرف شده توسط مواد معدنی فیتین شکل اصلی ذخیره فسفر در اکثر دانه ها و دانه ها و یک ترکیب مهم برای جوانه زنی و رشد دانه است. به همین دلیل ، حذف این ترکیب از دانه ها غیرممکن است. بنابراین ، دانشمندان با اصلاح ژنتیکی میزان فسفر موجود در دانه ها را افزایش داده و میزان اسید فیتیک را کاهش دادند و در نتیجه اسید فیتیک را کاهش داده و در نتیجه جذب مواد معدنی را بدون آسیب رساندن به فیزیولوژی گیاه افزایش دادند.

ترکیباتی را افزایش می دهد که جذب مواد مغذی را بهبود می بخشد:

اسیدهای آمینه مانند سیستئین جذب آهن و روی را افزایش می دهند. با این حال ، تعداد آنها در غذاهای اساسی ، مانند غلات ، کمتر از گروه گوشت است و افزایش کمی در تعداد آن ، جذب این مواد معدنی را بهبود می بخشد. از آنجا که این ترکیبات اجزای اصلی گیاه هستند ، افزایش کمی در تعداد آنها بر فیزیولوژی چنین گیاهانی تأثیر نمی گذارد. به دلیل دستکاری های ژنتیکی ، علاوه بر افزایش میزان آمینو اسیدها و پروتئین ها ، می توانید جذب مواد معدنی مانند آهن و روی را نیز افزایش دهید. در این راستا ، مطالعات زیادی برای افزایش عناصر کمیاب برنج در این محصول ، که نیروی غالب اکثر مردم کشورهای در حال توسعه است ، انجام شده است.

یکی از این موارد افزایش آهن در برنج است. فریتین پروتئینی است که آهن را در گیاهان ، حیوانات و باکتری ها ذخیره می کند. ژن فریتین به طور متوالی بر روی گیاهانی مانند سویا ، نخود و ذرت آزمایش شده است. فریتین در درمان کم خونی مثر است. از طرف دیگر ، جذب فریتین گیاهی 50 درصد جذب فریتین حیوانی است. اما آهن سویا از قابلیت زیستی بالایی برخوردار است و به خوبی جذب می شود. به همین دلیل دانشمندان توالی ژن پروتئین سویا را به برنج وارد کردند. بنابراین ، برنج ساخته شد که جذب آهن بالایی داشت. آنها همچنین ویتامین A را از طریق انتقال ژن های برنج تولید کردند ، زیرا آندوسپرم برنج معمولاً کمبود این ویتامین را دارد. بنابراین ، برنج تولید شد که دارای جذب بالای آهن و ویتامین A است.

جمعیت فقیر

برای فقرا ، غذاهای اصلی اولین انتخاب غذا هستند و 40 تا 55 درصد آهن دریافتی را تأمین می کنند. اگر محصول اصلی 50 درصد از مصرف آهن (به عنوان مثال برنج در بنگلادش) را تامین کند ، دو برابر شدن آهن موجود در برنج باعث افزایش 50 درصدی مصرف آهن و افزایش مصرف آهن از برنج غنی شده بیولوژیکی تا 50 درصد می شود.

3 درصد از کم خونی ها در زنان رخ می دهد. نشان داده شده است که اثر مکمل های آهن در کاهش کم خونی 3 برابر برنج اصلاح شده ژنتیکی است ، اما 100 برابر گرانتر از هزینه برنج اصلاح شده ژنتیکی است. بنابراین ، تولید محصولات تراریخته و مغذی مقرون به صرفه است و دارای اثرات مفید طولانی مدت است.

مواد فعال غیر مغذی:

گیاهان حاوی ترکیبات زیادی هستند که نقش تغذیه ای خاصی ندارند ، اما تأثیر مفیدی بر سلامتی دارند. مانند فیتواسترول ها که کلسترول خون را کاهش می دهند. به همین دلیل ، مقدار آن در دانه های روغنی با اصلاح ژنتیکی افزایش یافته است.

سایر مزایای بیوتکنولوژی:

از بیوتکنولوژی می توان برای تولید محصولاتی از غلات ، میوه ها و سبزیجات استفاده کرد که ماندگاری بیشتری نسبت به سایر محصولات اصلاح نشده دارند. همچنین می تواند برای بهبود طعم ، بافت و طعم برخی از محصولات استفاده شود.

از دیگر مزایای بیوتکنولوژی می توان به کاهش ترکیبات حساسیت زا و ضد مغذی اشاره کرد. اصلی ترین آلرژن های غذایی پروتئین ها هستند و راهی برای کاهش حساسیت زایی متوقف کردن بیوسنتز این پروتئین ها است. راه دیگر برای تغییر ساختار پروتئین ایجاد واکنشهای ایمنی نامطلوب است. این کار به منظور کاهش حساسیت زایی بادام زمینی ، برنج و گوجه فرنگی انجام شد. ترکیبات سمی مانند سولانین موجود در سیب زمینی نیز با افزودن ژن اینورتاز مخمر به سیب زمینی کاهش یافته است. نمونه هایی از محصولات تولید شده توسط این فناوری عبارتند از: روغن کانولا و روغن پنبه دانه با محتوای بالای اسید استئاریک ، روغن سویا با محتوای بالای اسید اولئیک ، تولید برنج ، غنی از پروتئین و روغن سویا با امگا 3.

محصولات تراریخته و مغذی متخصص تغذیه اصفهان

نتیجه:

با استفاده از فناوری انتقال و اصلاح ژن ، می توان غذاهای خاص ، غنی شده و بسیار پربار تولید کرد که در حل مشکلات غذایی جهان مدرن بسیار ارزشمند هستند. کمبود چنین محصولاتی در کشور ما قابل توجه است و تحقیقات در این زمینه راه حلی برای بسیاری از مشکلات تغذیه کشور است.

لازم به ذکر است که هنوز تعداد کمی از مردم در جهان نگران تغییرات ژنتیکی در این محصولات هستند و معتقدند که علاوه بر همه اثرات مثبت ، محصولات نیز دچار تغییرات و عوارض جانبی شده اند که بعداً تأثیر خود را نشان خواهند داد.


دکتر رضا اطمینانانی

متخصص تغذیه اصفهان


دکتر رضا اطمینانانی با ارائه تغذیه ، مقدار و رژیم اولیه می تواند نقش مهمی در دستیابی به سلامت جسمی و روحی ایفا کند.

برای مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانانی متخصص تغذیه و تغذیه اصفهان کلیک کنید.


مطالب توصیه شده:

منابع غذایی آنتی اکسیدان ها

رابطه بین تغذیه و خلق و خو

مضرات رژیم بدون کربوهیدرات

چربی مناسب برای سالم ماندن



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *