عبدالرضا ارسطو در مصاحبه الف گفت: نظام مالیاتی کشور با مشکلات زیادی مواجه است. یکی از این مشکلات اخذ مالیات به روش سنتی و بر اساس مشارکت حداکثری نیروی کار و حسابرسان مرکزی است. برای اصلاحات اساسی و ساختاری در این فرآیند باید نظام حسابرسی و رسیدگی مالیاتی را از شرایط سنتی به هوشمند و سیستماتیک تغییر دهیم تا شرایط مالیاتی در استان ها نیز تغییر کند. با این تغییرات می توان از فرار مالیاتی جلوگیری کرد و همزمان به شفافیت گسترده در اقتصاد دست یافت و با هوشمندسازی نظام مالیاتی، تضاد منافع مودیان و حسابرسان خللی در روند وصول مالیات ایجاد نمی کند. در عین حال، از تحریف های احتمالی دقیقاً جلوگیری می شود.
همچنین خاطرنشان شد: یکی دیگر از کاستی های نظام مالیاتی کشور اخذ مالیات از بخش رسمی، شفاف و مولد است. در سالهای گذشته، بیشتر تلاشهای جمعآوری مالیات بر افزایش وصول مالیات از تولیدکنندگان و فعالان رسمی اقتصادی متمرکز بوده و تلاش کمتری برای شناسایی مودیان جدید و مبارزه با فرار مالیاتی صورت گرفته است.
این عضو مرکز پژوهشهای مجلس افزود: دولت در ماههای اخیر با شناسایی مودیان جدید و مالیاتهای استانی از بخش غیررسمی اما فعال که بخش بزرگی را نیز تشکیل میدهد، تلاش کرده است تا مشکلات اصلی نظام مالیاتی کشور را حل کند. در مجموع باید همه بخشهای اقتصاد کشور و همه بنگاههای اقتصادی اعم از شفاف و غیرشفاف در کل نظام مالیاتی را زیر چتر نظام مالیاتی قرار دهیم.
وی ادامه داد: یکی دیگر از کاستی های جدی نظام مالیاتی این است که به جای اخذ مالیات از افراد، بار مالیات بر دوش اداره حقوقی و تولیدکنندگان می افتد. یعنی به جای دریافت مالیات از انتهای زنجیره، یعنی. مصرفکنندگان و افراد، از تولیدکنندگان و بنگاههای اقتصادی اخذ میشوند که در بلندمدت انگیزه سرمایهگذاری، پسانداز و تولید در بخشهای تولیدی و اقتصادی را کاهش میدهد. دادن
ارسطو معتقد بود: در یک نظام مالیاتی کارآمد و کافی، سهم درآمدی که از افراد وصول میشود باید بیشتر از سهم درآمد بنگاهها و شرکتهای اقتصادی باشد، بنابراین باید در زمینه مالیات تغییرات و اصلاحاتی صورت گیرد. شرایطی که بیشتر درآمد موجود از شرکت ها، مالیات شخصی و درآمد عمومی حاصل می شود.
معافیت های مالیاتی غیر ضروری
این کارشناس مالیاتی تصریح کرد: از دیگر کاستی های نظام مالیاتی ما می توان به مشوق های مالیاتی بسیار گسترده و غیرضروری اشاره کرد. در حال حاضر فعالیت های کشاورزی، آموزشی، فرهنگی و هنری در کشور ما به طور کلی از پرداخت مالیات معاف است، البته در برخی موارد ممکن است این امر ضروری نباشد.
وی تاکید کرد: در چند دهه گذشته در کشورهایی مانند ایران که منابع طبیعی قابل توجهی مانند نفت و گاز دارند، هر زمان که نیاز به منابع درآمدی داشتند، درآمد ارزی قابل توجهی از صادرات نفت، گاز و منابع طبیعی ایجاد می شد. این درآمدهای ارزی قابل توجه کسری بودجه را پوشش داد و در عین حال مخارج جاری خود را افزایش داد و خود را تامین مالی کرد.
به گفته وی، تا زمانی که دولت ها متکی به درآمدهای نفتی یا صادرات منابع طبیعی هستند که البته بدون تلاش زیاد و بدون مشکل استخراج می شود، دولت ها هرگز به سمت سیستم درآمد پایدار یعنی اخذ مالیات حرکت نخواهند کرد. و تا زمانی که دولت ها از درآمدهای نفتی برای جبران کسری بودجه استفاده می کنند، نیازی به مسئولیت پذیری ندارند و با افزایش مخارج دولت، کشور را بی سر و صدا اداره می کنند. به عنوان مثال در سال هایی که درآمدهای نفتی داشتیم، دولت ها دلیلی برای افزایش درآمدهای مالیاتی و ایجاد یک سیستم مالیاتی هوشمند و کارآمد نمی دیدند، زیرا درآمدهای مالیاتی به سختی و سیستماتیک دریافت می شود و کارآمدی و پاسخگویی باید به دولت ها سپرده شود. درآمدهای مالیاتی
ارسطو معتقد است: «مهمترین دلیل فرار مالیاتی، نبود هوشمندی در نظام مالیاتی است، یعنی یک سیستم مالیاتی غیرهوشمند که اطلاعات لازم را در مورد افراد، اشخاص حقوقی و فعالان اقتصادی ندارد و در هاله ای با مالیات برخورد می کند. از عدم قطعیت در چنین شرایطی مالیات عمدتاً از بخش رسمی اخذ می شود و به دلیل عدم اطلاع رسانی امکان شناسایی فراریان مالیاتی وجود ندارد.
وی در پایان همچنین تاکید کرد: اگر سیستم مالیاتی ما هوشمند شود یعنی با استفاده از سیستمها، میکرو دیتا و پایگاههای اطلاعاتی و همچنین با تمام اطلاعاتی که در بخشهای بازرگانی، گمرکی، حملونقل و بانکی تولید میشود، تحلیل میشود. . پرداخت هزینه این اطلاعات و استفاده از الگوریتم ها و سیستم ها برای تجزیه و تحلیل آن می تواند تا حد زیادی با فرار مالیاتی مبارزه کند، سامانه مودیان باید هر چه سریعتر ایجاد شود تا شاهد اعمال سلیقه شخصی مودیان و حسابرسان نباشیم.