چربی مناسب برای سالم ماندن


چه نوع چربی برای سلامتی مناسب است؟

امروزه در مورد نوع چربی مناسب برای حفظ سلامتی نظرات متفاوت و گاه متناقضی را مشاهده می کنیم. برخی افراد چربی حیوانی (مشتق شده از دم آب شده یا کره آب شده) را طبیعی می دانند. گفته می شود که مصرف این نوع چربی برای سلامتی بهتر از گیاهان است. آنها همچنین به دلیل فرآیندی است که در طول روغن کاری روی دانه های گیاهان انجام می شود. دلیل دیگری که گاهی شنیده می شود. هنگام استفاده از چسب ، قطرات روغن نباتی. متقاضیان روغنهای گیاهی ناسالم برای سرخ کردن بر این باورند که دم ها هنگام سرخ شدن به سطح گاز نمی چسبند. بنابراین ، نشان می دهد که این نوع چربی سالم تر است. بنابراین ، در این مقاله از وب سایت متخصص تغذیه اصفهان دکتر رضا اطمینانانی ، به طور مختصر در مورد ساختار روغن ها و نوع چربی مناسب برای حفظ سلامت برای ارائه اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت در چربی ها بحث خواهیم کرد.

مصرف چربی های گیاهی

از سوی دیگر ، متخصصان تغذیه نیز معتقدند که مصرف چربی های گیاهی برای حفظ سلامت انسان بهتر است. دلیل اصلی این امر وجود کلسترول و اسیدهای چرب اشباع شده در روغن های حیوانی است که باعث رسوب چربی در رگ ها و همچنین تقویت دیواره عروق می شود که منجر به تصلب شرایین و در نهایت فشار خون بالا و بیماری های قلبی عروقی می شود. روغن های گیاهی علاوه بر اسیدهای چرب غیر اشباع امگا 6 و امگا 3 ، حاوی مقدار مناسبی آنتی اکسیدان طبیعی مانند ویتامین D هستند که به حفظ سلامت مصرف کنندگان کمک می کند.

مولکول چربی از ترکیب الکل سه ظرفیتی به نام گلیسیرین یا گلیسیرین با یک یا سه اسید چرب تشکیل می شود. مولکول اسید چرب از تعدادی کربن و هیدروژن تشکیل شده است. اگر فقط یک الکترون بین دو کربن این مولکول تقسیم شود ، این پیوند معمولی نامیده می شود. از طرف دیگر ، اگر دو الکترون بین دو کربن تقسیم شوند ، به آن پیوند دوگانه می گویند. بنابراین ، اولین موردی که بین زنجیره های کربن بین اتم های کربن پیوند مضاعفی وجود ندارد ، اسید چرب اشباع یا SFA نامیده می شود.

لیست اسیدهای چرب اشباع شده

اگر پیوند مضاعفی بین زنجیره اسیدهای چرب بین اتم های کربن وجود داشته باشد. آنها اسیدهای چرب اشباع (SFA) نامیده می شوند. بسته به اینکه آیا این اسیدهای چرب دارای یک یا چند پیوند دوگانه هستند. نام آنها متفاوت خواهد بود. اگر فقط یک پیوند غیر اشباع در ساختار اسیدهای چرب وجود داشته باشد. این اسید چرب غیر اشباع (MUFA) نامیده می شود. اگر بیش از یک پیوند دوگانه دارد. این اسید چرب اشباع نشده (PUFA) نامیده می شود.

بسته به ساختار اسید چرب و محل اتصال پیوندهای دوگانه در آن را می توان اسیدهای چرب امگا 3 یا امگا 9 نامید. لازم به ذکر است که سه اسید چرب اشباع نشده ، به نام اولئیک ، لینولئیک و لینولنیک ، برای بدن ضروری هستند. یعنی بدن قادر به تولید آنها نیست. اما او به آنها نیاز دارد. همانطور که گفته شد ، اسیدهای چرب ضروری فقط به مقدار کافی در روغن های گیاهی وجود دارند.

به طور کلی ، اگر بیش از حد از اسیدهای چرب اشباع شده استفاده کنید ، می توانند باعث افزایش غیر طبیعی کلسترول خون شوند. علاوه بر این ، اکثر اسیدهای چرب ، از جمله اسید لوریک ، اسید میریستیک و اسید پالمیتیک ، چربی خون را افزایش داده و به عروق خونی آسیب می رسانند. اسید میریستیک و اسیدهای پالمیتیک و لوریک ، بیشترین توانایی را در ایجاد آسیب عروقی دارند. اسید میریستیک اغلب در کره ، روغن نارگیل و روغن هسته خرما یافت می شود. اسید پالمیتیک 60 درصد از مصرف اسیدهای چرب اشباع شده را تشکیل می دهد و باعث بالاترین شیوع هایپرکلسترولمی (کلسترول خون بالا) می شود. این اسید چرب در بیشتر چربی های حیوانی یافت می شود.

جایگزینی اسیدهای چرب اشباع با اشباع نشده

جایگزینی اسیدهای چرب اشباع با اسیدهای چرب اشباع نشده دوبل (مانند لینولئیک اسید ، که پیوند مضاعف اسیدهای چرب 18 کربنی است) و افزایش مصرف میوه و سبزیجات می تواند از بیماری های قلبی عروقی جلوگیری کند. بنابراین ، نوع اسید چرب موجود در غذای مصرفی به شدت بر افزایش چربی و کلسترول در خون و ایجاد بیماری های قلبی عروقی تأثیر می گذارد.

افزایش 1 درصدی مصرف اسیدهای چرب اشباع نشده ، کلسترول را 1.4 میلی گرم در دسی لیتر کاهش می دهد. این اسیدهای چرب سرشار از روغن های گیاهی ، سس سالاد و مارگارین هستند. مطالعات نشان داده است که رژیم مدیترانه ای عود بیماری مزمن عروقی را 70 تا 50 درصد کاهش می دهد. این رژیم سرشار از میوه ، سبزیجات (هویج ، شلغم ، سیب زمینی ، پیاز ، تربچه) و سبزیجات برگ سبز ، نان و غلات ، ماهی و غذاهای سرشار از لینولئیک اسید (روغن کتان و روغن کانولا) و روغن های گیاهی مانند کلزا است. و مغز آن مانند گردو است.

فرآیند هیدروژناسیون ، که به طور گسترده در صنعت برای پخت روغن و مارگارین استفاده می شود. این باعث ایجاد اسید چرب خطرناکی به نام ترنس می شود. با این حال ، محصولات با منشاء حیوانی (گوشت گاو ، کره ، چربی شیر) حاوی مقدار مشخصی اسید هستند. اما میزان اسیدهای چرب غیر اشباع ترانس در چربی های طبیعی کم است.

مصرف اسیدهای چرب ترانس باعث افزایش کلسترول می شود. این اسیدها از نظر بیولوژیکی به عنوان اسیدهای چرب اشباع عمل می کنند ، اما در عین حال قابلیت اکسیداسیون بالای آنها به فساد بیشتر کمک می کند ، که برای سلامتی مفید نیست. توصیه می شود بیش از 2 of از کل انرژی رژیم غذایی از اسیدهای چرب ترانس تامین نشود. از مصرف روغن گیاهی جامد ساخته شده به روشهای سنتی باید اجتناب شود.

نوع چربی مناسب برای سالم ماندن متخصص تغذیه اصفهان

محتوای چربی خوراکی:

چاقی با مصرف چربی ارتباط دارد و بر بسیاری از عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی از جمله تصلب شرایین تأثیر می گذارد. کاهش چربی های غذایی همچنین بر سطح تری گلیسیرید و کلسترول تأثیر می گذارد. البته یک رژیم غذایی بسیار کم چرب که کمتر از 20 درصد از کل انرژی چربی را تأمین می کند ، نمی تواند کلسترول خون را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. بنابراین ، توصیه اصلی این است که کمتر از 30 درصد کالری روزانه را مصرف کنید و فقط کمتر از 7 درصد رژیم غذایی شما باید دارای چربی اشباع باشد. و بقیه چربی ها باید اشباع نشده باشند ، مخصوصاً بدون ترنس و امگا 3.


دکتر رضا اطمینانانی

متخصص تغذیه اصفهان


دکتر رضا اطمینانانی می تواند با ارائه تغذیه ، مقدار و رژیم اولیه ، نقش مهمی در دستیابی به سلامت جسمی و روحی ایفا کند.

برای مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانانی متخصص تغذیه و تغذیه اصفهان کلیک کنید.


مطالب توصیه شده:

راهکارهای مقابله با گرسنگی

راهنمای خرید محصولات لبنی

منابع غذایی آنتی اکسیدان ها

رابطه بین تغذیه و خلق و خو

مضرات رژیم بدون کربوهیدرات



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *